katz.jpgElihu Katz (1926-) és un sociòleg estatunidenc i israelià que ha dedicat la seua vida professional a la investigació en el camp de la comunicació, i s'ha centrat sobretot en l'estudi de la relació i la interacció entre els mitjans i els seus continguts i l'audiència d'estos.

El treball de Katz s'inicia a la Universitat de Columbia, en la qual tindrà com a professor a Paul Lazarsfeld. L'any 1955 publicaran un llibre junts, titulat Personal Influence: The part played by people in the flow of mass communications, fruit d'una investigació que donarà peu i es convertirà en un referent de la teoria dels dos esglaons, un plantejament en l'àmbit de la comunicació que incorpora el concepte de "líder d'opinió" com a element mediador en el procés d'influència dels mitjans sobre la resta del públic.

Temps després, el sociòleg plantejarà una nova manera d'enfocar l'anàlisi de la comunicació, i s'allunyarà de la teoria anterior per a centrar l'atenció en l'ús dels mitjans per part de l'audiència (es diu que deixarà de costat la pregunta què fan els mitjans amb el públic? per a donar pas a què fa el públic amb els mitjans?). Esta nova teoria (assentada en la dècada dels 70 per Katz amb els antecedents d'autors com Herzog o Berelson) serà l'element principal del recopilatori d'investigacions que publiquen l'any 1974 Katz i Jay G. Blumler, The Uses of Mass Communication: Current Perspectives on Gratifications Research. Aquesta obra tindrà gran importància en la construcció de la teoria dels usos i gratificacions, per a la qual el sociòleg dedicarà nombroses investigacions relacionades amb el poble israelià i el paper que determina en eixa societat un mitjà de masses com la televisió.

uses.jpg
Segons la teoria d'usos i gratificacions, l'audiència elegix determinats mitjans en funció de les seues necessitatsBibliografia:

BRYANT, J.; ZILLMANN, D. (1996). Los efectos de los medios de comunicación: Investigaciones y teorías. Barcelona: Paidós.

INFOAMÉRICA. Elihu Katz. Infoamérica. Revista Iberoamericana de Comunicación [Data de consulta: 17 abril 2018]. Disponible en: https://www.infoamerica.org/teoria/katz1.htm

SPINDA, John (2014). Elihu Katz – American Sociologist. Encyclopedia Britannica [Data consulta: 17 abril 2018]. Disponible en: https://www.britannica.com/

UNIVERSITAT DE PENNSILVÀNIA. Elihu Katz, Ph.D. Annenberg School for Communication [Data de consulta: 17 abril 2018]. Disponible en: https://www.asc.upenn.edu/people/faculty/elihu-katz-phd